מהנהלה לצוות
- Ofir Gonnen
- 21 באפר׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 1 בפבר׳
ב CoLeague אנחנו עושים חיבור בין הרובד הצוותי ובין סוגיות שקשורות לדינמיקה בתוך הנהלת הארגון.
אם חושבים על זה, זהו חיבור לא מאוד טריוויאלי.
החיבור הזה מניח שלמעשה ההנהלה היא צוות.
זו אולי נראית הנחה די טיבעית אבל האמת המצערת היא שבלא מעט ארגונים מה שמגדיר את ההנהלה הוא לא היותה צוות אלא היותה אוסף של אינדיוידולים שמדווחים למנכ"ל או למנכ"לית, ו/או אוסף של בעלי התואר סמנכ"ל.ית, ואם לסכם את שתי האפשרויות האלה - 'הנהלה' זה שם של ישיבה.
תעשו תרגיל.
אם אתם חברי או חברות הנהלה, תשאלו את עצמכם מהו הצוות שלכם? הצוות שאתם מנהלים או צוות ההנהלה? איפה אתם מרגישים יותר שזה הצוות שלכם?
מנסיוננו רב הסמנכלים עונים לנו שהם מרגישים יותר בצוות עם הקבוצה שהם מנהלים ולא עם הקולגות בהנהלה (גם אם יש להם יחסים טובים עם הקולגות האלה).
אתם יודעים איפה רואים את ההבדל הזה הכי טוב? בקורפורייטים גדולים. כשחברי ההנהלה הבכירה של הארגון יושבים בקומה נפרדת סמוך למנכל ולא סמוך לצוותים שלהם. שם הם מבינים בדיוק מהו הצוות שאליו הם מתייחסים.
אבל נתחיל מהבייסיק.
ההגדרה הבסיסית של צוות היא באמצעות המשימה המרכזית שהוא נדרש לבצע והתלות ההדדית שיש בין חברי הצוות על מנת לבצע את המשימה הזו.
המשימה של צוות ההנהלה צריכה להיות מובחנת ממשימות אחרות ששיכות לגופים אחרים. זה נכון בעיקר להבחנה בין המשימה של צוות ההנהלה למשימה של הארגון.
לא. המשימה של צוות ההנהלה לא יכולה להיגמר בזה שהיא צריכה לגרום לארגון לבצע את המשימה שלו.
ההנהלה כצוות צריכה משימה מוגדרת ומובהקת שרק היא כצוות יכולה להוביל ושיש תלות בין חבריה כדי להגשים את המשימה הזו.
אם המשימה של ההנהלה היא כזו שהיא תתממש במידה וכל אחד יעשה הכי טוב את החלק שלו - זה אומר שאין פה באמת צוות הנהלה.
ואגב, זה בסדר גמור.
יותר מזה.
אם זה מה שהארגון צריך מההנהלה שלו - אז אין מה לאנוס על ההנהלה להיות צוות.
מנסיוננו, אחד הפאולים המרכזיים של מנכ"לים ומנכ"ליות בהקשר של ההנהלות שלהם הוא שהם לא מבררים עד הסוף את הנקודה הזו.
ככה יוצא שלפעמים הם מאוד רוצים ומנסים לגבש את ההנהלה להיות צוות אבל זאת מבלי שיש הגדרה ברורה של משימה מרכזית ושל יחסי התלות - ובלי זה, אין מה לעשות, זה לא נדבק.
אפשר לצאת לכמה ימי גיבוש ואופסייטים שרוצים - זה לא יעבוד כי אין דבק.
המנכ"ל או המנכ"לית יכולים להחליט כמובן שההנהלה היא לא צוות ושהם יתנהלו מול כל אחד ואחת מחברי ההנהלה באופן אישי (שיטת הכוכב המוכרת בלא מעט הנהלות) - זו אפשרות שאמנם מוותרת על הכח והפוטנציאל של צוות ההנהלה כגורם ארגוני משמעותי אבל היא עדיפה על ניסיון לגבש בכח אנשים שלא מרגישים שיש להם משימה שקושרת אותם אליה.
בואו נגיד כמה מילים על המושג הזה שהשתמשנו בו לא מעט - 'המשימה המרכזית של צוות ההנהלה'.
לדעתנו, בניגוד למשימה המרכזית של הארגון שקשורה בתוכן של מה שהארגון עושה, המשימה המרכזית של ההנהלה קשורה יותר לתהליך - כלומר ל'איך' שהארגון עושה את מה שהוא עושה.
מה זה אומר?
זה אומר שהמשימה של ההנהלה נוגעת למבנה של הארגון, לתהליכים המרכזיים שהוא מפעיל, ליחסים בין הגורמים השונים שפועלים בו, לתרבות הארגונית ועוד כיו"ב.
כשמסתכלים על זה ככה, לארגון יש מטרות ויעדים (שכן, במידה רבה הם נקבעים על ידי ההנהלה) אולם המשימה המרכזית של ההנהלה היא לוודא שהארגון עובד בצורה שתעזור לו לממש את היעדים האלה בצורה הכי טובה שיש.
כמו שאמרנו בהתחלה, זה אולי נשמע טריוויאלי אבל אם חושבים על זה, במציאות רב ההנהלות מתעסקות פחות ב'איך' ויותר ב'מה'.
ויש פה עוד נקודה שחשוב לשים אליה.
היחודיות של המשימה המרכזית של ההנהלה כצוות וההבחנה בינה לבין המשימה של כל אחת מהיחידות, שחברי וחברות ההנהלה מובילים, גוזרת תפקיד חדש ומובחן - חבר.ת צוות ההנהלה.
הגדרת התפקיד של חבר הנהלה שונה מזו של סמנכ"ל לענייני דבר זה או אחר.
גם אם אלו אותם אנשים שנושאים את שני התפקידים האלה - התפקידים האלה שונים ומובחנים זה מזה.
מנהלים של יחידות ארגוניות (למשל: סמנכ"לית תפעול, סמנכ"לית מכירות וכיו"ב) נמדדים על ההובלה של המשימה המרכזית של היחידות שלהם.
לעומת זאת בשבתם כחברי הנהלה הם נמדדים על תרומתם למשימה המרכזית של ההנהלה.
קורה לא פעם שהמובחנות הזו בין התפקידים השונים מטושטשת ולא ברורה.
למה?
כי היא לא סימטרית. רב הזמן חברי ההנהלה עובדים בכובע הדיסיפלינרי שלהם.
הצמיחה וההתתפתחות הניהולית היא כמעט תמיד על הציר של מנהל או מנהלת של קבוצה בארגון עם המבט לתוך הקבוצה הזו. התפקיד הרוחבי מקבל הרבה פחות תשומת לב.
הרכיב הצוותי כרוך בטשטוש הגבולות בין חברי ההנהלה, הוא מזמין עיסוק בפוליטיקה ארגונית, הוא עשוי להיות כרוך בקונפליקטים - אלו דברים שבהרבה ארגונים מעדיפים להתרחק מהם.
מכאן נכון להתייחס ליחסים שמתקיימים בצוות.
בין אוסף של אנשים שצריכים להניע יחד משימה משותפת נוצרת דינמיקה גלויה וסמויה שמשפיעה על איכות עבודת הצוות.
ההצלחה של הצוות לקדם את המשימה המרכזית שלו תלויה בצורה מוחלטת בטיב היחסים שמתקיימים בין חברי הצוות לבין עצמם ובינם לבין המשימה המרכזית שלהם כצוות.